Visst behöver vi fler poliser, men glöm inte höja lönerna!

Rikspolischef Dan Eliasson har idag gått ut med en begäran om mer resurser till bland annat mer uppåt 2500 fler poliser till år 2020. Samtidigt som det förstås är efterlängtat (du kan läsa lite en lite längre kommentar från mig på Polisförbundets hemsida) så finns det frågetecken som jag hoppas vi kan räta ut så snart som möjligt.

Framförallt undrar jag om polisledningen nu tagit höjd för högre löner för svensk polis? Det kommer verkligen att vara helt ohållbart att anställa fler tusen fler poliser utan att samtidigt uppvärdera polisernas löner till en rimlig nivå.

Det verkar också som att problemen med omorganisationen fortfarande är något polisledningen avser att blunda för. Vi vet redan att den oberoende genomförandekommittén var tydliga med att det skulle behövas avsevärt mycket mer pengar än vad myndigheten hittills fått. Räcker dessa resurser för att komma tillrätta med det? Det är tveksamt och vi kommer förstås att följa arbetet noga.

Jag kommenterade också utspelet i P1 morgon tidigare idag.

Lite senare i veckan tänkte jag utveckla mina tankar lite kring upptakten till omorganisationen och vad som hänt efter det. Hur kunde vi hamna där vi är nu? Dela gärna med dig av dina egna tankar kring det i kommentarerna!

3 kommentarer, RSS

 1. Polis08 25 januari, 2016 @ 15:29

  Visst, 2500 extra poliser är väl behövligt. Men som du skriver Lena, hur ska man kunna behålla kompetensen om inte lönerna höjs?

  Själv har jag efter snart 6 år i yrket 24500 kr i lön. Att tillägga är att jag är över 40 år å har barn. Nya poliser får högre ingångslön. Min erfarenhet värderas inte. Jag har stora tankar på att byta yrke tyvärr. På min avdelning sa en upp sig förra veckan. Hon orkade helt enkelt inte med mer skit från arbetsgivaren å att aldrig bli sedd å bekräftad. Lena, du har en enorm uppförsbacke att slåss mot. Ser inte arbetsgivaren mig snart säger jag med upp mig.

  Varje dag som arbetsgivaren inte gör nått åt lönerna är ett hån mot oss som sliter varje dag. Mitt förtroende för AG är 0 å inget.

 2. Hanna Rennergård 25 januari, 2016 @ 17:12

  Jag känner att det här är lite av konstgjord andning även om det är ett steg i rätt riktning att vi behöver bli fler.
  Till och börja med borde man försöka behålla de poliser man har.
  De lönesättningar med nya poliser som går in på högre lön än de som jobbat 5-10 år, är föga motiverande för de med erfarenhet även om man gläds med de nya. Dessutom är arbetsbelastningen efter omorganisationen fortfarande katastrofal. Funderar själv på att lämna myndigheten.

 3. Tomas 26 januari, 2016 @ 05:11

  Hej Lena.
  Jag tror att mkt av problemen inom polisen kommer från att det funnits allvarliga systembrister som lett till att en ”företagskultur” som är skadlig växt fram där nepotism är vanlig och lögner och halvsanningar accepterade åtminstonde i chefsledet.

  Nepotismen har lett till en slags omvänd evolution där chefer tillsätter vänner som inte är lämpade och kanske av rädsla så tillsätter de chefer under sig som inte kommer vara ett hot mot dem. för varje ”generation” blir polisen bara sämmre.

  Bristen på öppenhet och det låga taket gör att förbättringar inte välkommnas utan istället finns det en rädsla för allt nytt. Burken med maskar har bara blivit större och större och nu är det ingen som vågar öppna den.

  Repressaliekulturer, lögner, dåligt ledarskap är bara följden av den rädslan som finns inom polisen att öppna burken.

  Jag ser chefer som har hållhakar på andra chefer och därför klarar sig när de själva gör fel.

  Polis kulturen har blivit helt galen och skiten har tyvärr runnit neråt, polisen går sakta men säkert från att vara rättvis, sanningssägare till mer o mer sluten och den där värdegrunden som kom till var verkligen löjlig för sedan den kom har den knappast följts alls i praktiken men de vackra orden används gärna.

  När jag läser hur polisledningen svarar på kritik så vrider jag mig av olust och tar fram skämskudden, de är så uppenbart att det allt för ofta inte är de vassaste besticken som blir höga chefer men ändå kommer de undan och kan fortsätta jobba o avancera. Inkompetensen är enorm!

  Jag önskar att jag trodde på att polisen kan bli bättre men jag tror inte det längre, polisen kommer bli mycket sämre de närmaste åren. Rotar man inte ut de gammla unkna ur polisen och de kan man inte göra utan att byta ut mkt stor del av ledningen och ta in nytt friskt blod. Har polisen ingen chans. Det måste faktiskt inte vara poliser i ledningen vi har massa bra poliser de kan få råd från, det behöver vara nya moderna ledare med en önskan och prio ett att göra polisen bättre inte att främja sin egen karriär genom att sy kläder till kejsaren.

  ”Kejsarens nya kläder” ”De tre aporna” är faktiskt de symboler som beskriver polisledningarna allra bäst

  Polisen behöver större rätspatos och intigritet för fortsätter det så kommer även grunden som är alla poliser som jobbar med utredning, utryckning, kut osv osv bli sämre o mer likna sina chefer då har vi inte längre en rättsäker polis, jag anser att vi redan är en bit på väg mot detta.

  I dagarna har en advokat i rätten försvarat en mördare genom löjliga anklagelser om en poliskonspiration mot hennes klient alla skrattar o rätten lyssnar inte på sådant tok. Tyvärr tror jag sådant försvar kan komma att bli mer o mer effektivt. Jag vet och har fullständiga bevis för hur polischefer raderar saker ur förundersökningar för att de har eget intresse att saker ej ska komma fram inte sällan är de för att dölja egna fel eller skada någon de ser som hot. Jag vet o bevis finns det massvis av hur polischefer trixar med siffror för att de ska komma i bättre dager om detta fortsätter så drar snart det övriga rättsamhället sina egna slutsatser och de slutsatserna blir att vad en polis säger o gör kan man inte litea på!!

Din e-postadress visas inte. Obligatoriska fält är markerade *

*