Gränsen mellan jobb och ledighet

Som polis och som facklig är det ofta svårt att hålla gränsen mellan jobb och ledighet. Det kan bero på att man tänker på något som hänt i jobbet, på funderingar på hur man ska komma framåt i en brottsutredning eller i en förhandling med arbetsgivaren, på ett sms med frågor om extrapass, på ett samtal från en medlem…

Att brinna för det man gör är ett privilegium, men det kan också tära på krafterna. Därför tycker jag att det är viktigt att vi inte bara jobbar tillsammans mot gemensamma mål utan att vi också tillsammans påminner varandra om vikten av att försöka ta vara på den ledighet vi faktiskt har. Sommarperioden kommer fortsätta att vara knepig så länge vi inte kommit upp rejält i numerär men jag hoppas verkligen att ni alla får möjlighet att vila upp er och hämta ny kraft under era semesterveckor.

Som ordförande för ett fackförbund är man alltid stand by, men jag ska ändå försöka att lyda mitt eget råd och ta vara på ledigheten bättre än jag brukar. Helt lätt kommer det inte att bli. Det politiska läget är osäkert, efter semestrarna drar avtalsrörelsen i gång på riktigt och hösten 2022 är det dessutom riksdagsval. Samtidigt som vi förhandlar med arbetsgivaren måste vi fortsätta att jobba mot politikerna för att se till att de även framöver är beredda att skjuta till de resurser som krävs för att poliser ska kunna göra ett riktigt bra jobb och få löner som ligger i nivå med både kompetens, ansvar och risker.

De här frågorna har jag brunnit för under vad som känns som en stor del av mitt vuxna liv och i snart 12 år har jag i egenskap av ordförande för Polisförbundet jobbat för högre löner och bättre villkor för mina kollegor. Rent känslomässigt skulle jag kunna fortsätta att ge allt i de här frågorna under lång tid framöver. Men mitt huvud och mitt förnuft säger att kongressen 2022 är en bra tid för ett byte av ordförande, medan vi har medvind, medan det går bra. Genom att ta det här beslutet redan nu ges ordentligt med tid för valberedningen att hitta bästa tänkbara kandidat för att ta över det här otroligt viktiga och helt fantastiska uppdraget – det bästa jobb jag någonsin haft.

Till hösten och kongressen 2022 är det över ett år kvar och det finns otroligt mycket jobb att göra fram till dess. Därför kommer telefonen alltid att vara med mig, även den här semestern, och datorn kommer alltid att finnas nära till hands. Men jag ska verkligen göra mitt allra bästa för att ta vara på ledigheten.

Oavsett om ni redan haft eller ska ha semester så önskar jag er alla att ni också lyckas ta vara på ledigheten. Ni har ett av Sveriges allra viktigaste jobb och varenda en av er behövs, allra helst utvilade. Tillsammans inte bara hjälper, skyddar och ställer vi till rätta. Tillsammans är vi också som starkast i kampen för bättre villkor.