Thornberg måste kliva fram i #metoo

En ledare behövs extra mycket när det blåser. Därför hade jag önskat att det var rikspolischef Anders Thornberg som själv klev fram och tog mediefrågorna när sexuella trakasserier inom Polisen åter hamnade i strålkastarljuset i Metoo-debatten. Istället svarade en representant för HR på frågorna och rikspolischefen yttrade sig bara skriftligen i Polisens egna intranät.

Kränkningar och sexuella trakasserier inom polisen är allvarliga frågor och för att känna att problemen tas på allvar anser jag att det behövs en stark och synlig ledare som personligen tar tydlig ställning, inte bara med sina ordval utan också med tonfall, ansiktsuttryck och kroppsspråk. Poliskåren behöver se och höra för att verkligen känna att nu är det nog med unkna attityder, sexuella trakasserier och kränkningar.

Den dag Anders Thornberg tar täten i de här frågorna kommer andra att följa efter och det är det som krävs för att vi äntligen ska få till den kulturförändring som polisorganisationen behöver. En genomgripande förändring som innebär att den stora majoriteten vågar säga ifrån när de utsätts för, eller bevittnar, oacceptabelt agerande.

Vi kan inte ha en Polismyndighet där arbetskamrater, kollegor och chefer vänder bort blicken när en annan anställd blir utsatt för sexuella trakasserier. Att många känner att det bästa man kan göra är att hålla tyst är inte värdigt en rättsvårdande myndighet. Därför måste Anders Thornberg ta täten i jämställdhetsarbetet och kräva att andra chefer följer efter.

Anders Thornberg, min respekt för dig som medmänniska, som polis och som rikspolischef är stor och jag vet att många andra känner likadant. Räta ut dig i din fulla längd och bestäm dig för att gå längst fram i de här frågorna. När du gör det kommer du att göra skillnad. Du kommer att göra så att andra följer i dina fotspår, du kommer att ge utsatta en känsla av upprättelse och du kommer att höja det låga tak under vilket vanligtvis rättframma och rättskaffens poliser hukar på grund av tystnadskultur och rädsla för repressalier. När du tar steget kommer stora delar av kåren att sluta upp bakom dig och bilda den kraft som krävs för verklig förändring. Det är en förändring som är absolut nödvändig om Polisen ska bli en arbetsplats där människor trivs och vill stanna.

Din e-postadress visas inte. Obligatoriska fält är markerade *

*